Det er ikke alltid like enkelt å få tilgang til alle treningsmaskiner som finnes på et treningssenter, og det er dessuten få som har plass til utstyr som tar mye plass hjemme. Da er det greit å vite at du kommer langt med de enkle tilbehørene – som en kettlebell, noen manualer og treningsstrikker.

Derfor er frie vekter smartere enn treningsmaskinene

Vektstenger, manualer eller en kettlebell bygger egentlig på samme prinsipp. Det handler om en vekt sammen med et godt grep, som gjør det mulig å belaste utvalgte muskelgrupper på en presis og eksakt måte. Noen vil hevde at det er noe vanskeligere å trene med frie vekter, i og med at du ikke har en maskin som «styrer» bevegelsene dine, men det er også det som gjør trening med frie vekter så effektivt.

På treningssenteret finnes det mange maskiner som er laget spesielt for å trene ryggmuskulaturen, magemuskler eller armer. Det gjør de også på en god måte, men det er få andre muskelgrupper som aktiveres. Det er for eksempel ingen bevegelser sideveis som må håndteres når du trekker et håndtak nedover i en maskin, men når du trener med frie vekter må du hele tiden (ofte ubevist) håndtere vektene slik at de ikke faller til den ene eller andre siden. Det gjør at du også trener kjernemuskulaturen.

Vekt er viktig – ikke velg for tunge manualer

Det ligger mange alt for tunge manualer og støver ned i norske hjem, husk på å være realistisk når du går til innkjøp av manualer eller en kettlebell. Noen manualer kan justeres med vekter som legges til eller trekkes fra, men det er ikke mulig når det gjelder en kettlebell. For nybegynnere anbefales det å begynne med en kettlebell som veier 8 kg for kvinner og 12 kg for menn. Samtidig er det selvfølgelig bare en tommelfingerregel, og du må ta høyde for egen form.