De aller fleste av oss er opptatt av å ta miljøbevisste og klimavennlige grep i hverdagen, men noen ganger er det vanskelig å vite hvilke tiltak som egentlig gjør en forskjell. Når det gjelder innkjøp av nye hvitevarer som vaskemaskin, finnes det likevel noen enkle og håndfaste tips.

Velg en vaskemaskin med lavt strøm- og vannforbruk

Det er ikke kjempestore forskjeller mellom strømforbruket til ulike vaskemaskiner, men det lønner seg likevel å ta en titt på de som har høyest energiklasse – A+++. Innenfor denne kategorien finnes det mye å velge mellom, klikk her for et bredt utvalg. Legg også merke til det angitte årlige vannforbruket, selv små forskjeller kan ha mye å si over et helt år.

Selv om du velger en maskin med energiklasse A+++ og vannforbruk i toppskiktet, så er valg av program også viktig. Vask ved høyere temperatur fører til et vesentlig høyere strømforbruk, prøv å finne en balanse mellom energieffektiv vask og godt vaskeresultat. I noen tilfeller er det selvfølgelig nødvendig å vaske klær på 60 eller 90 grader for å få et hygienisk resultat.

Automatisk dosering og dampfunksjon kan redusere vaskemiddelforbruket

Noen vaskemaskiner har automatisk dosering av vaskemiddel og tøymykner. Det kan hjelpe deg med å redusere vaskemiddelforbruket, noe som igjen er bra for både lommeboken og miljøet. Det er mange som bruker for mye vaskemiddel, det bidrar til unødvendige utslipp av kjemikalier i naturen.

Flere vaskemaskiner har også såkalt dampfunksjon, som blant annet kan benyttes til å gi et plagg en rask oppfriskning uten bruk av verken vaskemidler eller mye vann. Det er enda en kreativ måte å velge smart og miljøbevisst rengjøring av klær.

Til slutt er det også slik at den runden med vaskemaskinen som du ikke kjører, er den som belaster miljøet minst. Bruk gjerne et plagg som ikke er møkkete en dag til, istedenfor å legge det til vask av gammel vane.