Annonse

Har du noen ganger lurt på hvordan entreprenører og gravemaskinførere i felten holder kontroll over hvordan jobben egentlig skal utføres, uten overgravinger og andre kostbare feil? Noen ganger er forklaringen avansert 3D-maskinstyring, som lar en operatør jobbe basert på avanserte referansemodeller og oppdatert informasjon om fremdrift.

En 3D-modell gjør det enklere å få jobben gjort

En 3D-modell er ikke bare en morsom visualisering av jobben som skal gjøres, modellen er et essensielt verktøy for å oppnå riktig resultat, hver gang og alltid på første forsøk. Det er mulig å importere referansemodeller og andre data direkte inn i en avansert 3D-løsning for gravemaskinstyring. Det betyr at operatøren hele tiden kan jobbe med oppdatert informasjon om hva som skal gjøres, og i tillegg lage egne endringer og modeller direkte fra førerhuset. Det betyr redusert behov for oppmålingsteknikker, og legger til rette for datadeling på arbeidsplassen.

Semi-automatisk funksjonalitet er den nye virkeligheten

Det finnes kanskje ikke selvkjørende gravemaskiner på norske anleggsområder helt ennå, men semi-automatiske funksjoner er tilgjengelige til noen typer maskinkontrollutstyr. Denne type løsninger betyr helt enkelt at operatøren får hjelp med styring av flere aspekter ved gravingen, det er mulig med delvis eller full automatisering av både bom, skuffe, tilrotator eller tiltskuffe. Fordelene er mange, både for erfarne operatører og nye gravemaskinførere.

En semi-automatisk løsning kan for eksempel hjelpe gravemaskinføreren med å finne eksakt riktig helling, ved å justere denne faktoren automatisk når operatøren benytter maskinen. Dessuten er det mulig å legge inn egne begrensninger, som gjør det enkelt å unngå overgraving eller operasjoner som gjør at det er nødvendig å gjøre om jobben senere. Det betyr også at arbeidet blir mindre slitsomt for operatøren, noe som igjen fører til mer fornøyde ansatte. Oppsummert er det ikke rart at mange entreprenører allerede har tatt i bruk 3D-teknologi når det gjelder maskinkontroll. Fordelene er mange, og økt effektivitet og lavere driftskostnader gjør nedbetalingstiden kort.