Mange norske små og mellomstore restauranter og kafeer serverer vin og andre alkoholholdige drikkevarer. Skjenkebevilling er et stort fortrinn for serveringssteder som skal konkurrere i en tøff bransje. Det betyr også at mange små og mellomstore bedrifter trenger gode rutiner, innkjøpssystemer og ikke minst tilbehør til vin og servering.

Nødvendige godkjenninger er en forutsetning

Det er den lokale kommunen som innvilger søknad om skjenkebevilling. En slik tillatelse er nødvendig for å kunne servere alkoholholdige drikker. Det stilles blant annet krav til at bevillingshaver har uklanderlig vandel.

Vanligvis innvilges skjenkebevilling for fire år av gangen, men det er også svært viktig å følge opp kravene til skjenkebevillingen i løpet av godkjenningsperioden.

Enkelt utstyr som gjør serveringen enklere

Type serveringssted, sammen med virksomhetens størrelse, avgjør hvilket utstyr som er nødvendig. Det finnes utstyr i en mengde forskjellige prisklasser, størrelse og design – se www.wineandbarrels.no for et bredt utvalg produkter. Det er relativt enkelt å utvide løsningene etter hvert, det betyr at små serveringssteder kan begynne med relativt beskjedene serveringssystemer.

Glass og tilbehør er noe av det mest grunnleggende enhver serveringsbedrift trenger. Profesjonell drift stiller helt egne krav til glass, det er viktig å sette seg inn i hvilke glass som tilbyr den beste kombinasjonen av høy kvalitet, pent design og god pris.

Servering av vin på glass er et stort konkurransefortrinn, da det er mange gjester som ikke ønsker å kjøpe en hel flaske. Samtidig er salg av enkeltglass en utfordring når det gjelder svinn og åpne flasker. Heldigvis finnes det mange smarte løsninger som lar både privatbrukere og serveringssteder forsegle flasker. De mest avanserte løsningene kan håndtere flere flasker på en svært effektiv måte, noe som sparer både tid og penger.

For de aller fleste serveringssteder vil det uten tvil være et stort fortrinn å kunne servere kundene vin. Administrasjon og utstyr driver kostnader, men marginene på salg av drikkevarer gjør regnestykket positivt.