Det er mye å holde styr på når du skal handle ny seng og madrass – kontinentalsenger, fjærmadrasser, justerbare senger, en mengde forskjellige mål, materialer og mye mer. Dessuten finnes det få fasitsvar når det gjelder for eksempel fasthet, noe som kan gjøre det loverveldende å prøve å finne sengen som er perfekt for akkurat deg. Dessuten er det mange små detaljer som har stor betydning for opplevelsen av sengen.

Overmadrassen – viktigere enn du tror

En moderne seng består av flere forskjellige lag med ulike funksjoner. Madrassene med fjær, det vil si rammemadrassen, kontinentalmadrassen eller fjærmadrassen, er de tykkeste. Dessuten er denne typen madrass ofte den mest kostbare i en totalpakke, se https://www.bedrenaetter.no/senger.html med eksempler på komplette sengepakker. Da er det fort gjort å glemme overmadrassen, men den er også viktig.

Først som sist: overmadrassen er ikke bare et beskyttende lag oppå de andre madrassene, selv om det er en viktig funksjon. Rendyrkede beskyttelsestrekk for madrasser er mye tynnere enn overmadrassen, og plasseres da mellom overmadrassen og lakenet. Likevel spiller overmadrassen selvfølgelig en rolle når det gjelder å beskytte de andre madrassene, ikke minst ved å transportere vegg svette og fuktighet. Det kunne også de andre madrassene ha gjort, men de har for eksempel vanligvis ikke vaskbare trekk.

Overmadrassens fukttransportende, støttende og dempende funksjoner er de som du virkelig føler på kroppen, i og med at det er overmadrassen som er nærmest huden din. Madrassene under legger til rette for korrekt støtte og fasthet, men det er overmadrassen som utgjør den siste lille forskjellen. Derfor er gode overmadrasser også laget i naturmaterialer, som lateks og såkalt Poakea – som er en fiber fra et gress.

Regulerbar seng – nyttig eller bare en gimmick?

En regulerbar seng er helt enkelt en seng der madrassen kan justeres i høydeledd, noe som gjør det mulig å for eksempel høyne hodeenden eller fotenden. Nytteverdien av en slik seng er selvfølgelig svært individuell, derfor er det viktig å tenke over hvorvidt du egentlig vil bruke funksjonen.

Elsker du å sitte og lese i sengen, eller sover du bedre med hodet litt høyere, ja da er en regulerbar seng kanskje midt i blinken for deg. Sover du godt med hode på en vanlig pute, samtidig som du vanligvis bare legger deg ned i sengen og sovner, da trenger du sannsynligvis ikke en regulerbar seng.

Dyne og pute – ikke glem den siste finishen

En seng og madrass av høy kvalitet bør kompletteres med gode dyner, puter, laken, putetrekk og dynetrekk. Individuelle preferanser har mye å si når du velger dyne og pute, både når det gjelder materialer, konstruksjon og tykkelse. Noen elsker en tykk og tung dyne, kanskje til og med en vekdyne med ekstra vekt i form av glasskuler, andre foretrekker en luftigere dyne. Når det gjelder puter er det også viktig å huske på fukttransporterende egenskaper.

Avslutt med flott sengetøy i naturmaterialer, som gjør det virkelig godt å legge seg til å sove. Da får du full uttelling av din investering i seng og madrass.