Jeg husker første gang jeg prøvde å lage mat til ferien. Det var en katastrofe! Jeg hadde pakket alt for mye ris og alt for lite snacks. Ferien skulle være avslappende, men i stedet stresset jeg over hva jeg skulle lage til middag hver kveld. Så, etter mange reiser og mye prøving og feiling, har jeg lært noen triks for å lage mat til ferien uten å miste forstanden.

Forberedelser er nøkkelen

Før jeg i det hele tatt tenker på å pakke kofferten, lager jeg en detaljert plan for måltidene. Jeg lager en liste over enkle oppskrifter som jeg vet hele familien liker. En favoritt er pasta med pesto – det er både raskt og enkelt, og ingrediensene tar ikke opp mye plass. For å gjøre det enda enklere, kan jeg kjøpe ferdiglaget pesto fra matbutikken.

Når jeg planlegger måltidene, tenker jeg også på hva som er tilgjengelig der vi skal. Hvis vi for eksempel skal på hytta, vet jeg at vi har en grill og kan lage deilige grillspyd med grønnsaker og kjøtt. Men hvis vi skal på en campingtur, må jeg vurdere hva som kan lages på en bærbar kokeplate eller stormkjøkken.

Smart pakking

Når jeg har planlagt måltidene, går jeg over til pakking. Jeg har lært at det er lurt å pakke tørrvarer og krydder i små, gjenlukkbare poser. Ikke bare sparer det plass, men det holder også maten fersk. Jeg pleier også å pakke noen basisvarer som olivenolje, salt og pepper, for disse er ofte dyre å kjøpe i små mengder på reisemålet.

Jeg har også hatt stor nytte av å pakke en liten kjølebag med kjøleelementer. Dette gjør det mulig å ta med ferske varer som kjøtt, ost og grønnsaker uten at de blir dårlige under reisen. Og hvis du lurer på hvor du kan finne gode reisemål og tips, kan jeg anbefale nettsiden reisebillett.no. De har mange gode råd for å gjøre reisen smidigere.

Matlaging på tur

Når vi endelig kommer frem, er det tid for å lage mat. Men ferien handler om å slappe av, så jeg prøver å gjøre det så enkelt som mulig. Et tips jeg har lært er å lage store porsjoner som kan vare i flere dager. For eksempel kan en stor gryte med chili con carne gi oss middag i to dager og lunsj dagen etter.

En annen favoritt er wraps. Jeg tar med tortillalefser, og så kan vi fylle dem med hva vi har tilgjengelig. Det kan være rester fra gårsdagens middag, eller ferske grønnsaker og ost. Wraps er raske å lage, og de krever ikke mye utstyr.

Nyt ferien

Til slutt, husk at ferien er til for å nytes. Ikke stress for mye med matlagingen. Hvis du har planlagt godt og pakket smart, vil du ha mer tid til å slappe av og nyte øyeblikkene. Noen ganger er det også helt greit å ta en kveld fri fra matlagingen og spise ute. Mange steder har lokale delikatesser som er verdt å utforske.

Så neste gang du planlegger en ferie, bruk litt tid på å planlegge måltidene og pakke smart. Det vil gjøre hele turen mer avslappende, og du vil få mer tid til å nyte ferien med de du er glad i. God tur!